Ingen brandstedsundersøgelse af nedbrændt skolebygning

Profilbillede
dato

<br>Nordjyllands Politi får ikke mulighed for – som en del af politiets efterforskningsskridt – at foretage nogen undersøgelse af selve brandstedet efter den storbrand, der udbrød den 30. juni 2024 på Løvvangsskolen i Nørresundby, hvorved den nedlagte skole udbrændte totalt. Det skyldes tilstedeværelsen af flere samtidige omstændigheder.

Det oplyser lederen af politiets igangværende efterforskning, politikommissær ved Nordjyllands Politi, Carsten Straszek.

Politiets beslutning om ikke at foretage en brandundersøgelse skyldes primært følgende tre omstændigheder:  
Dels at det er farligt at bevæge sig ind på skolen for teknikere, dels at alt nærmest er brændt væk, ligesom sandsynligheden for at finde årsagen til selve branden er meget lav. 

En betydelig sikkerhedsrisiko

Den ingeniørfaglige vurdering foretaget i forbindelse med efterforskningsarbejdet fastslår, at det vil udgøre en betydelig risiko for politiets efterforsker, og politiets samarbejdspartnere fra beredskabsstyrelsen, Dansk Brand- og sikringsteknisk institut (DBI), og National Kriminalteknisk Center (NKC), hvis de skulle arbejde inde på skolen. Institutionen fordeler sig over to etager med et samlet areal på ca. 15.000 kvadratmeter.    

”Denne ingeniørfaglige vurdering peger på, at det vil være alt for farligt for personalet at arbejde på selve brandstedet. Den risiko, som brandstedet samlet set udgør for vores personale og vores samarbejdspartnere, kan vi simpelthen ikke løbe,” pointerer politikommissær Carsten Straszek  

Meget materiale er brændt helt væk  

Efterforskningslederen oplyser videre, at branden var så voldsom, at den medførte, at brandfolkene fra Nordjyllands Beredskab foretog en såkaldt kontrolleret nedbrænding. Det vil sige, at man lod bygningen brænde, indtil der var ikke mere brandbart materiale tilbage. 

Og dén omfattende timelange brand med høje temperaturer medførte følgelig omfattende skader på mur, beton, stålkonstruktioner – og således med betydeligt større sammenstyrtningsrisiko til følge end ved mange andre brande.

”Det betyder også, at meget af det, som vores efterforskere og teknikere skal undersøge, er brændt væk,” uddyber Carsten Straszek, og han nævner til eksempel, at det vil være yderst vanskeligt at vurdere, om branden skulle være opstået på grund af en fejl i elnettet, da en meget stor del af el-nettet er helt eller delvis forsvundet i branden.  

Og da politiet kan konkludere, at det ikke er særligt sandsynligt, at en undersøgelse af brandstedet vil føre til en opklaring af brandårsagen og sammenholde det med den betydelig risiko, der er forbundet med at arbejde på stedet, så foretages der ikke en brandundersøgelse. 

 

Dog fortsat efterforskning

Dermed er Nordjyllands Politis mulighed for at komme en brandårsag og dermed opklaring nærmere selvsagt blevet vanskeliggjort, erkender efterforskningslederen. Han pointerer, at politiets undersøgelser af de nærmere omstændigheder alligevel fortsætter i den kommende tid.  

”Vi efterforsker stadig sagen med henblik på at komme en årsag til brandens opståen nærmere. Det indebærer blandt andet afhøringer og genafhøringer af forskellige vidner til branden og andre personer relevant for sagen, ligesom vores efterforskere fortsat gennemser videomateriale.”  

I den forbindelse rækker Carsten Straszek også ud til offentligheden:

”Hvis nogen borgere befandt sig på eller omkring skolen i timerne forud for brandens opståen, så hører vi meget gerne fra dem. Ring til os på telefon 114.” 
 

Efterforsker flere muligheder 

Når politiet efterforsker, så er det ofte almindeligt at arbejde i forskellige retninger; det vil sige med såkaldte hypoteser som mulige årsager. Det gør nemlig, at man ikke låser efterforskningen fast i ét spor: For dermed kan man begrænse sine muligheder for opklaring, såfremt en efterforskning pludselig tilvejebringer nye oplysninger, som trækker tingene i andre retninger.  

Og derfor arbejder politikredsen da også i denne konkrete brandårsag med flere muligheder til brandens opståen, oplyser Carsten Straszek, der om dette arbejde videre siger: 
 
”Det kan være en påsat brand. Det er én mulighed, som vi efterforsker. Men der kan også være helt andre årsager, som vi også undersøger mulighederne for. Branden kan eksempelvis være opstået i elinstallationer.”  

 

Brandårsag svær at fastslå

Men som nævnt indebærer de ovenstående omstændigheder, at det er mindre sandsynligt, at politiet kommer en brandårsag nærmere – medmindre man via andre efterforskningsskridt opnår et gennembrud. 

Politikommissæren håber naturligvis, trods begrænsede muligheder på grund af manglende undersøgelser på stedet, at det fortsatte efterforskningsarbejde vil tilvejebringe denne brandårsag. 

”Vi forsætter i hvert fald vores efterforskning.”
 
Nordjyllands Politi har ingen yderligere informationer i sagen.

Nordjyllands Politi kan kontaktes på telefon 114. 


Denne artikel er skrevet af Emilie Bjergegaard og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Nordjyllands Politi.
Kilde: Nordjyllands Politi