Det ligner nu allermest noget fra en gammel amerikansk vampyrfilm, men ikke desto mindre, er det en gravplads fra en svunden tid. I bydelen Nørresundby, ved Limfjordens nordside, finder du Lindholm Høje - et unikt fortidsminde, som grundet Nordjyllands klima er blevet bevaret for eftertiden.
Velbevarede brandgrave fra jernalderen og vikingetiden
En velbevaret vikingelandsby, 682 brandgrave og 150 skibssætninger. Der lyder ikke umiddelbart som noget, man støder på hver dag - men ikke desto mindre, er det hvad man finder ved Lindholm Høje i Nørresundby.
Kigger du ud over området, er det fyldt med store sten, placeret i runde cirkler. Dét kaldes for brandgrave, og dækker over en begravelsesceremoni fra bronze- og jernalderen, hvor den døde brændes på stedet. Det var efter sigende meget forskelligt hvordan begravelsen og ceremonien foregik ved brandgravene, men mange begravede den brændtes knogler og ejendele i midten af stensætningen. Ved Lindholm Høje har man efter udgravningerne fundet ud af, at mens de gravsteder, hvor stenen er placeret i en cirkel er gravsted for kvinder, er stenen ved mændenes gravsted placeret i trekantede og skibsformede stensætninger.
Lidt nord for Lindholm Høje fandt man foruden gravene en vikingelandsby, som hørte til gravpladsen. Her har arkæologer fundet huse, hegn, brønde og kogegruber.
Både gravplads, vikingelandsbyen og de genstande man fandt ved udgravningerne, er aldeles velbevaret. Det skyldes at hele området i slutningen af vikingetiden blev dækket af flyvesand, som var op mod fire meter tykt. Og flyvesandet har i sandheden redet Lindholm Høje - havde flyvesandet ikke dækket højen, var de mange sten sandsynligvis blevet fjernet i forbindelse med pløjning.
1950-1960 - Lindholm høje - udgravning stemningsbilleder
Udgravningerne ved Lindholm høje
Af den ene eller den anden grund gik Lindholm Høje hurtigt i glemmebogen, og det var først i slutningen af 1800-tallet at amatørarkæologen Augusta Zangenberg startede en udgravning. Hun havde købt Lindholm Høje for sølle 200 kroner, men allerede ved de første udgravninger, fandt man så mange fortidslevn, at prisen blev sat op til 2000 kroner, og her kunne Augusta ikke længere være med hvilket medførte at udgravningerne stoppede.
Senere overtog Nørresundby Kommune ejerskabet, og i årene omkring 1952-1958 blev Lindholm Høje endelig udgravet.
Herunder ses et billede fra udgravningerne, hvor en arkæolog undersøger et gravsted nærmere.
1950-1960 - Lindholm høje - udgravning stemningsbilleder
Besøg Lindholm Høje Museum
I dag kan du besøge Lindholm Høje og opleve både brandgrave og udgravninger fra vikingelandsbyen. Lindholm Høje har nemlig sit eget museum, hvor du kan gå på opdagelse i fortidens mange afkroge.
På museet finder du to arkæologiske udstillinger om jernalderen og vikingetiden. Her er der både gjort brug af nutidens medieeffekter og fund fra fortiden, og i samspil tager de dig med på en rejse tilbage til Lindholm Høje, da det stadig var en landsby, hvor man levede i ro og mag, og sommetider drog ud i det fremmede for at handle og rejse.